SPOED? 24/7 BEREIKBAAR   team blauw: 06-10631464     team rood: 06-54383524

Kraamtijd

Kraamtijd

Hoera!
Jullie kindje
is geboren

Het is nu feest. Tevens is het ook de tijd om uit te rusten, te herstellen, jullie kindje te leren kennen en te wennen aan het nieuwe leven met jullie zoon of dochter. In de kraamweek komt er veel op je af: hele mooie momenten met je pasgeboren kindje, maar ook een geheel nieuw ritme, lichamelijk klachten en nieuwe emoties.

Tijdens de kraamperiode zijn zowel wij, als de kraamverzorgende er om je te ondersteunen. Beiden hebben we onze eigen rol en taken tijdens deze bijzondere periode.

Wat is de rol van
de verloskundige in deze periode?

Tijdens de kraamperiode is de kraamverzorgende er om jullie te ondersteunen. Ze houdt de medische conditie van zowel moeder als kind nauwlettend in de gaten, onder andere door het doen van lichamelijke controles. Verder begeleidt zij bij de (borst)voeding en neemt een stukje van het huishouden over.

Als verloskundige houdt onze taak niet op na het begeleiden van je zwangerschap en bevalling. Wij helpen je tijdens deze bijzondere eerste periode. In de kraamtijd komen we meerdere keren bij je op huisbezoek om te kijken hoe het gaat met jou en je kindje. We willen weten hoe het met jou gaat, zowel emotioneel als lichamelijk. We bespreken de controles die de kraamverzorgende heeft gedaan en ondernemen indien nodig actie. We bespreken ook hoe het met de voeding gaat.

We geven aanvullende informatie, zorg en aandacht. Natuurlijk praten we uitgebreid na over de bevalling en eventuele vragen hierover kun je altijd met ons bespreken.

Als het goed met jullie gaat sluiten wij na 1 á 2 weken de huisbezoeken af, maar onthoud dat ook nu wij weer 24 uur per dag bereikbaar zijn en je ons altijd mag bellen in geval van vragen of ongerustheid! Wel zien we je heel graag 6 weken na de geboorte nog een keer terug voor de nacontrole op de praktijk.

Wat moet je regelen na de geboorte?

Aangifte bij gemeente
Binnen 3 werkdagen dient jullie kindje aangegeven te zijn bij de gemeente. De aangifte moet gebeuren in de gemeente waar jullie kindje is geboren.
A
Aanmelden bij zorgverzekering
Als de aangifte is gedaan, ontvangen jullie het Burgerservicenummer (BSN) van jullie kindje. Hiermee kan jullie kindje aangemeld worden bij de zorgverzekeraar.
Hielprik en gehoortest
Zodra de aangifte is gedaan, krijgt de verpleegkundige van het consultatiebureau een melding van geboorte. Zij komt tussen de vierde en zevende dag na de bevalling bij je thuis langs voor de gehoortest en de hielprik. Ze controleert of het gehoor van je baby goed is aangelegd. Daarnaast wordt met de hielprik een klein druppeltje bloed afgenomen. Dit bloed wordt onderzocht op de mogelijke aanwezigheid van zeldzame maar ernstige erfelijke aandoeningen. De meeste ziekten zijn niet te genezen. Ze zijn wel te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet.
Intake consultatiebureau
Ongeveer twee weken na de geboorte neemt de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau contact met jullie op om een intakegesprek bij jullie thuis in te plannen. Het consultatiebureau neemt de zorg omtrent de groei en ontwikkeling van jullie kindje over als wij onze zorg afsluiten.
A

Voorlichtingsavond over borstvoeding bij Eva van Hoorn?

In veel gevallen loopt de borstvoeding vanzelf goed. Het komt ook voor dat vrouwen problemen ervaren rond het geven van borstvoeding. Ontzettend vervelend want in deze periode staat je leven al genoeg in het teken van verandering en dit kan onzekerheid met zich meebrengen. Soms geeft borstvoeding pijnklachten en soms wil jullie kindje de eerste weken helemaal niet of lastig uit de borst drinken.

Tijdens de zwangerschap is het mogelijk om een gratis voorlichtingsavond over borstvoeding bij te wonen. Uit onderzoek blijkt dat bij een goede voorbereiding, tijdens de zwangerschap, het slagingspercentage van borstvoeding ook hoger ligt. Deze voorlichting wordt gegeven door een lactatiekundige bij ons op de praktijk in samenwerking met de GGD Hollands Noorden. Klik hier voor de data en aanmelden.

Is er een lactatiekundige bij Eva van Hoorn?

De verloskundige en kraamverzorgende hebben voldoende kennis en kunde om jou goed te begeleiden bij het geven van borstvoeding. Soms is er toch nog wat extra zorg nodig, dan kun je de hulp van een lactatiekundige inschakelen. 

Eva van Hoorn werkt samen met lactatiekundige Wendy Musch.