Leerling kraamverzorgende

leerling kraamverzorgende

Wij hebben bij Eva van Hoorn een ervaren en veelzijdig team van 30 kraamverzorgenden en leiden daarbij per jaar 3 kraamverzorgenden op. 

Door een nauwe samenwerking tussen het Horizon College en andere kraamzorgorganisaties uit Noord-Holland wordt sinds september 2023 de opleiding tot kraamverzorgende bij het Horizon College in Hoorn aangeboden. Naast de Geboortezorg Academie (in Amsterdam/Utrecht) is er dus nu ook een mogelijkheid dichter bij huis. 

Per september hebben wij nog één plek voor een leerling die via het Horizon College in Hoorn de volledige opleiding tot kraamverzorgende wil volgen. Wil jij je laten (om)scholen tot kraamverzorgende? Dan kun je bij ons in dienst komen zodat je een werkplek hebt en de opleiding kunt volgen bij het Horizon College.

Op 9 april van 19:30-20:30 uur vindt er een online voorlichtingsbijeenkomst plaats over de opleiding bij het Horizon College! Zowel geïnteresseerde studenten als kraamzorgorganisaties (zoals wij) zijn dan aanwezig.
Het eerste half uur wordt er voorlichting gegeven over de opleiding door de docenten. Daarna volgt een netwerkmoment tussen het werkveld en de studenten. Hierbij heb je de gelegenheid om je voor te stellen wanneer je nog een stagebedrijf/werkbedrijf zoekt. Meld je direct aan via deze link!

De kraamverzorgende:

Vind jij het leuk om jonge gezinnen te helpen een goede start te maken? Dan is kraamverzorgende misschien wel dé baan voor jou! De kraamverzorgende assisteert de verloskundige bij de bevalling (partusassistentie). Zij ondersteunt, begeleidt en verzorgt de moeder en het kind in het kraambed, zij geeft voorlichting en instructies aan de kraamvrouw en haar partner. Zij observeert, signaleert en rapporteert aan de verloskundige en de jeugdgezondheidszorg over hoe het gaat met het kraamgezin. Zij geeft het kraamgezin het zelfvertrouwen om een goede start te maken als (nieuw) gezin.

De opleiding en werkplek:

 • We hebben samen met het Horizon College een rooster samengesteld, waarbij je een aantal weken school afwisselt met weken waarin je meeloopt (je BPV-uren). Het betreft 14 lesdagen (+ uren huiswerk en opdrachten) en 900 BPV-uren.
 • Je krijgt een contract van 24 uur per week met een passend leerling salaris. Na de opleiding kom je bij ons in dienst en bespreken we hoeveel uren je graag op contact wilt werken.
 • De opleiding duurt 12 maanden en zal starten in september (uitloop mogelijk tot 15 maanden).
 • De opleidingskosten worden door Eva van Hoorn betaald en je ontvangt alle benodigde spullen, zoals kleding, een compleet ingerichte werktas en een tablet.
 • Tijdens de BPV-uren loop je met een ervaren kraamverzorgende mee en wordt je voortgang bijgehouden.
 • De opleiding levert het (CZO) branchediploma kraamverzorgende op, waarna je je kunt registreren bij KCKZ.

Meer informatie over de opleiding vind je op de website van het Horizon College.

Voor wie?

 • Je bent 18 jaar of ouder. Ben jij nog geen 18 jaar? Check dan bij de leerplichtambtenaar van jouw gemeente of jij een brancheopleiding mag volgen.
 • Je hebt één van de volgende diploma’s:
  • vmbo kader gemengde of theoretische leerweg of;
  • mbo-2 of mbo-3 vakopleiding of;
  • overgangsbewijs havo of vwo van 3 naar 4.
 • Je hebt al een VIG diploma, maar nog geen diploma tot kraamverzorgende. Dan kan jij je inschrijven voor deze opleiding en krijg je vrijstellingen voor een aantal onderdelen en een aantal BPV-uren.

Ben je enthousiast geworden? Stuur dan een mailtje naar kraamzorg@evavanhoorn.nl of bel naar onze praktijk en vraag naar Jeanet Hania, onze kraamzorg manager.