Direct aanmelden

Agenda

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
 
Volg ons op social media

Spiraal plaatsen

Je hebt gekozen voor een spiraal, je bent bij ons van harte welkom!

Dit is handig om te weten voor je bij ons komt:

 • Er wordt digitaal een recept geschreven voor het spiraal naar keuze. Omdat het digitaal is hebben wij toestemming nodig om het dossier van de apotheek die de spiralen levert en je eigen apotheek te koppelen.
  Per mail krijg je dan een factuur met een link om via Ideal te betalen. De factuur kun je dan bij de zorgverzekering indienen.
  De juiste spiraal wordt dan naar ons opgestuurd. Wij hebben geen spiralen op voorraad!
 • Voor de kosten van het plaatsen kan je hier klikken. De kosten dienen meteen bij ons betaald te worden middels pin. Je krijgt een rekening mee om zelf in te dienen bij je zorgverzekering. Tot op heden is gebleken dat niet elke zorgverzekeraar bereid is een spiraalplaatsing door een verloskundige te vergoeden. Als je vooraf zeker wilt weten of de plaatsing vergoed wordt, kun je contact opnemen met de verzekeraar.

De kosten van het spiraal zelf staan los van de kosten van het plaatsen.

 • We plaatsen het spiraal minimaal 10 weken na de bevalling. Na een keizersnede minimaal 12 weken. Bij ons in de praktijk is Sanne (team rood) degene die plaatst.
 • Soms wordt het advies gegeven om binnen 7 dagen na de start van de menstruatie het spiraal te plaatsen. Dit maakt het plaatsen iets makkelijker, maar is niet perse noodzakelijk. We weten dan wel zeker dat je niet zwanger bent en het geeft meteen bescherming tegen ongewenste zwangerschap. Als het spiraal niet binnen deze 7 dagen geplaatst wordt, heb je de eerste week nog aanvullende bescherming nodig (bijvoorbeeld een condoom).
 • Het is handig om voor het plaatsen van het spiraal goed uit te plassen.
 • Het plaatsen kan gevoelig zijn. Neem een uur voor het plaatsen 2 stuks (1000mg) paracetamol of 1 tablet Ibuprofen/naproxen in. Na het plaatsen kun je wat krampen ervaren, dit duurt maximaal 2 dagen, maar is vaak eerder weggetrokken. Gebruik indien nodig, dezelfde pijnstillers. Als je borstvoeding geeft kan je beter paracetamol gebruiken.
 • Na het plaatsen kan je iets bloedverlies hebben. Wordt het spiraal geplaatst tijdens de menstruatie merk je hier niks van. Neem voor de zekerheid een (maand)verbandje mee.
 • SOA-test? Het is belangrijk om voor de plaatsing van een spiraaltje in je baarmoeder er zeker van te zijn dat je geen SOA (geslachtziekte) hebt. Mocht je twijfelen, kun je een zelftest op Chamydia en Gonorroe bestellen via www.soacare.nl en thuis de test doen (kost ± €45, wordt verzonden in blanco doosje). De test kan ook door de huisarts worden afgenomen. De test moet minimaal 1,5 week van tevoren worden gedaan, zodat je de uitslag op tijd binnen hebt.
 • Zwangerschapstest? Het plaatsen van een spiraal kan niet als je zwanger bent. Bestaat er een kans dat je zwanger bent? Test dan eerst!

Alleen het koperspiraal werkt óók als Morningafter-spiraal: mits binnen 5 dagen na onveilig vrijen geplaatst.

 • Controle echo kan en mag op eigen kosten. Deze kosten kan je hier vinden. De kosten dien je te betalen bij de echoscopiste. Als je een echo wenst wordt deze bij voorkeur 6 weken na het plaatsen gepland. Je kunt hiervoor een afspraak plannen bij de assistente.
 • Na het plaatsen wordt een brief verstuurd aan je huisarts met de datum waarop en welke spiraal geplaatst is.
 • Na ongeveer 6 weken plannen wij nogmaals een afspraak om de draadjes te controleren. Heb je gekozen om een echo te laten maken? Dan vervalt deze nacontrole.
 • Voel na de eerste menstruatie of je de draadjes nog voelt bij je baarmoedermond. Dit kan je na elke menstruatie of eens in de 6 maanden herhalen.
 • De eerste 3-6 maanden kan je onregelmatig bloedverlies (spotting) hebben.
 • Ook voor het verwijderen van het spiraal kun je weer bij ons terecht.

Heb je nog vragen ten aanzien van bovenstaande punten? Bel of mail dan met de praktijk, we zullen je graag te woord staan!

Weet de weken

Eva van Hoorn is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, ingeschreven in het kwaliteitsregister en BIG-geregistreerd.

Samenwerking met het Westfriesgasthuis

Contact

Eva van Hoorn, centrum voor verloskunde en echoscopie:

Adresgegevens:
Maelsonstraat 9
1624 NP Hoorn
0229-217019 (werkdagen van 08.00-16.30 uur)
info@evavanhoorn.nl (geen spoed)

Bij spoed en voor dringende vragen kun je ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken op:
Team blauw: 06-10631464
Team rood: 06-54383524

Wie zijn wij Klik hier voor parkeren en looproute