Direct aanmelden

Agenda

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
 
Volg ons op social media
06 okt
2016

Zwanger en seks

De meeste vrouwen hebben de eerste drie maanden van hun zwangerschap minder zin om te vrijen. Naast je misselijk en moe voelen, kun je in deze periode ook last hebben van huilbuien. Niet zo gek, want een zwangerschap gooit je hele hormoonhuishouding overhoop.


Sommige stellen vinden het een eng idee om te vrijen tijdens de zwangerschap. Ze zijn bang dat de baby er iets van merkt of dat het schadelijk voor hem is. Dat is niet waar: de baby zit veilig verpakt in het vruchtwater en hij merkt vrijwel niets van jullie vrijpartij.

Als je minder zin in seks hebt, praat er dan over met je partner. Als je je gevoelens deelt, begrijpt hij je beter.
Na de eerste drie maanden krijgen de meeste vrouwen vaak weer meer zin in seks. Als je zwanger bent, zijn je tepels, schaamlippen en clitoris beter doorbloed. Door die doorbloeding worden je clitoris en schaamlippen sneller geprikkeld. Geniet dan vooral van een vrijpartij: seks werkt ontspannend en brengt jullie dichter bij elkaar.

Het kan voorkomen dat je na het vrijen wat bloed verliest. Tijdens je zwangerschap is je baarmoedermond extra doorbloed, net als je clitoris en tepels. Als de penis tijdens het vrijen tegen de baarmoedermond stoot, kun je daardoor wat bloed verliezen. Dit bloedverlies is onschuldig.

Tijdens een orgasme trekken je baarmoeder en bekkenbodemspieren samen. Als je zwanger bent, kan je baarmoeder na een orgasme hard worden. Een ‘harde buik‘ kan geen kwaad en gaat vanzelf over. Heb je na het vrijen een pijnlijke buik? Een warm bad, een warme douche of een kruik verlichten de pijn. Maak je in ieder geval geen zorgen. Ben je toch bezorgd als je na het vrijen wat bloed verliest of een harde buik hebt, raadpleeg dan de verloskundige.

Misschien merk je dat je ook meer behoefte hebt om jezelf te bevredigen. Als je ’s middags even een moment voor jezelf neemt en een dutje doet, is dat een uitgelezen moment om jezelf te bevredigen. Daar is niets mis mee, dus geef jezelf er gewoon aan over.

Je kunt het klaarkomen anders beleven als je zwanger bent. Door het orgasme gaat de baarmoeder samentrekken. Dit kan je het gevoel geven dat je lichte weeën hebt. Heel soms krijg je zelfs een beetje buikpijn, maar dat kan geen kwaad.

Tegen het einde van je zwangerschap ben je vaak wat in jezelf gekeerd. Je bent je, vaak onbewust, mentaal aan het voorbereiden op de bevalling. Dan is het niet vreemd dat je andere dingen aan je hoofd hebt dan seks.
Er zijn vrouwen die nog nooit een orgasme hebben gehad en er voor het eerst een krijgen tijdens de zwangerschap. Dat komt door het verhoogde vloeistofgehalte in de buik, wat de clitoris en de vagina gevoeliger maakt. Tijdens een orgasme is je kind onbewust van wat je doet, maar je kind ervaart wel de euforische hormoonstormloop die jij over je heen krijgt.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Eva van Hoorn, centrum voor verloskunde en echoscopie:

Adresgegevens:
Maelsonstraat 9
1624 NP Hoorn
0229-217019 (werkdagen van 08.00-16.30 uur)
info@evavanhoorn.nl (geen spoed)

Bij spoed en voor dringende vragen kun je ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken op:
Team blauw: 06-10631464
Team rood: 06-54383524

Wie zijn wij Klik hier voor parkeren en looproute