Direct aanmelden

Agenda

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
 
Volg ons op social media
06 okt
2016

Overgewicht en zwangerschap

Overgewicht is niet gemakkelijk om te overwinnen. Wat als je zwanger én te zwaar bent? Afvallen tijdens je zwangerschap is ongewenst. Wat nu?


Je kunt je zwangerschap niet als excuus gebruiken om ‘voor twee’ te eten. Je zwangerschap kan juist een belangrijke stimulans zijn om beter op je voeding te letten. Bij zwangere vrouwen die in het eerste trimester van hun zwangerschap te zwaar zijn, maar ook bij vrouwen die tijdens hun zwangerschap veel aankomen, duurt het langer voordat de bevalling op gang komt en ze hebben ook meer kans op complicaties.
Naast complicaties heb je ook meer kans op een kind met overgewicht als je zelf te zwaar bent. Tijdens de zwangerschap heb jij als moeder via jouw eetgedrag de meeste invloed op het latere lichaamsgewicht van je kind. In deze periode worden de vetcellen en de hypothalamus voor een groot deel ontwikkeld. De hypothalamus is een klein orgaan in de hersenen dat invloed heeft op de eetlust en op de stofwisseling.

Tips:

  • Zorg dat je een gezond gewicht hebt vóórdat je zwanger wordt en pas je eetgewoonten en levensstijl (met hulp van een diëtiste) aan.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Vóór je zwangerschap maar ook tijdens je zwangerschap. Je conditie verbetert waardoor je tijdens de zwangerschap niet te veel aankomt. Ook verloopt je bevalling soepeler en na je bevalling herstel je sneller.

Probeer stress te vermijden. Stress is net zo ongezond als roken of drinken.
Zorg dat je iemand naast je hebt om je te stimuleren of sluit je aan bij andere vrouwen met overgewicht die ook willen afvallen. Vermijd crashdiëten. Neem geen medicijnen om af te vallen.Contact

Eva van Hoorn, centrum voor verloskunde en echoscopie:

Adresgegevens:
Maelsonstraat 9
1624 NP Hoorn
0229-217019 (werkdagen van 08.00-16.30 uur)
info@evavanhoorn.nl (geen spoed)

Bij spoed en voor dringende vragen kun je ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken op:
Team blauw: 06-10631464
Team rood: 06-54383524

Wie zijn wij Klik hier voor parkeren en looproute