Direct aanmelden

Agenda

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
 
Volg ons op social media
06 okt
2016

Muziek en zwangerschap

Als jij luistert naar muziek, luistert je baby mee. Als je zelf muziek maakt, voelt hij ook nog eens de vibratie die dat teweegbrengt. Muziek tijdens de zwangerschap kan opvallend heilzaam en precies op de juiste manier prikkelend zijn voor je baby, je kan je baby dus al prikkelen als hij nog in je buik zit.


Onderzoek naar de prenatale ontwikkeling is nog lang niet afgerond, maar er zijn steeds meer signalen die erop wijzen dat baby’s niet alleen de stem van hun vader of moeder duidelijk horen en na de geboorte herkennen, maar ook muziek die met grote regelmaat is (af)gespeeld.

Tussen de zevende en negende week van de zwangerschap ontstaat het gehoororgaan van je baby en wordt het binnenoor gevormd. Een week later begint de oorschelp te groeien en rond de vijfde maand kan hij horen. Met acht maanden kunnen baby’s onderscheid maken tussen verschillende soorten geluid: hart van de moeder, geborrel van het vruchtwater, spraak en muziek.

Onderzoek laat zien dat baby’s zelfs voorkeur kunnen hebben voor bepaalde soorten muziek. Ze knipperen met hun ogen en hun hartslag verschilt per muzieksoort. Harde, zware bastonen vinden ze niet prettig.
Ook als je zingt, geniet je baby mee. De geluidstrillingen van je stembanden gaan rechtstreeks door naar je baby. Die vibratie voelt je kind en dat ervaart hij als een soort massage. En omdat zingen tijdens de zwangerschap ontspannend is voor jou, is het ook goed voor je baby. De stemming waarin je terechtkomt als je muziek maakt of luistert, roept een lichamelijke reactie op.

Omdat je kind na de geboorte de muziek of de liedjes zal herkennen, kun je in een rustige babytijd investeren door in je zwangerschap vaak naar prettige muziek te luisteren of te zingen. Het zal je baby doen herinneren aan de veilige baarmoeder.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Eva van Hoorn, centrum voor verloskunde en echoscopie:

Adresgegevens:
Maelsonstraat 9
1624 NP Hoorn
0229-217019 (werkdagen van 08.00-16.30 uur)
info@evavanhoorn.nl (geen spoed)

Bij spoed en voor dringende vragen kun je ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken op:
Team blauw: 06-10631464
Team rood: 06-54383524

Wie zijn wij Klik hier voor parkeren en looproute