Direct aanmelden

Agenda

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
 
Volg ons op social media
06 okt
2016

Leven voelen

Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog heel zwak maar worden sterker naarmate de baby groeit. ‘Leven voelen’ wordt dit ook wel genoemd. Het is leuk en belangrijk de bewegingen van je baby te leren kennen. Zo merk je snel genoeg wanneer er iets verandert en wanneer je contact moet opnemen met je verloskundige.


Elke dag voelen
Leven voelen ervaart ieder vrouw anders. Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap zul je iedere dag je baby kunnen voelen bewegen. Als de placenta aan de voorkant van de baarmoeder ligt, kun je de baby tot 28 weken minder goed voelen. Na 28 weken worden de bewegingen van je baby zo krachtig dat je de bewegingen voelt. Ook kan je houding van invloed zijn op het voelen bewegen van je baby. Als je ligt zul je je kind beter voelen bewegen dan als je staat. Roken, alcohol en drugsgebruik zijn ook van invloed op het voelen bewegen van je baby.

Wat doe je als je je baby anders, minder of niet beweegt?
Niet alle vrouwen voelen dagelijks leven in hun buik. Heb je na 24 weken je baby nog niet gevoeld? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Hij of zij luistert naar de harttonen van je kind. Je krijgt een afspraak voor een echo.

Van 24 tot 28 weken
In deze periode is het patroon van bewegingen van je baby per dag nog erg verschillend. Twijfel je of je baby wel voldoende voelt, neem dan contact op met je verloskundige. Zo nodig krijg je een extra controle.
Vanaf 28 weken
 moet je de baby elke dag regelmatig kunnen voelen. Als je baby minder beweegt dan normaal, neem dan de tijd om beweging in je buik te voelen.

  • Ga 2 uur op je linkerzij liggen
  • Neem iets te eten of te drinken, het liefst iets met suiker. De suiker gaat door de placenta en geeft ook je baby extra energie
  • Voel je minder dan 10 bewegingen deze 2 uur of twijfel je over de kracht van de bewegingen en ben je niet gerustgesteld?
  • Neem dan meteen contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Wacht niet tot de volgende dag!

Eind van de zwangerschap
Aan het eind van de zwangerschap heeft je baby steeds minder ruimte om te schoppen. Het heftige schoppen gaat over in het voelen schuiven. Hij kan niet meer alle kanten op bewegen en de bewegingen kun je daardoor als minder hevig ervaren. Je baby slaapt vaak. Op die momenten beweegt hij nauwelijks. Toch is het belangrijk dat je je baby voldoende voelt bewegen. Hierbij telt elk schopje dat je voelt mee. Alle bewegingen tellen als een ‘schop’, behalve de hik. Verschillende bewegingen op hetzelfde moment moet je beschouwen als één ‘schop’. De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen of te zitten en je te concentreren op de bewegingen. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door zacht op je buik te duwen.

Bij twijfel ALTIJD bellen!

Voor meer informatie klik HIERContact

Eva van Hoorn, centrum voor verloskunde en echoscopie:

Adresgegevens:
Maelsonstraat 9
1624 NP Hoorn
0229-217019 (werkdagen van 08.00-16.30 uur)
info@evavanhoorn.nl (geen spoed)

Bij spoed en voor dringende vragen kun je ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken op:
Team blauw: 06-10631464
Team rood: 06-54383524

Wie zijn wij Klik hier voor parkeren en looproute