Direct aanmelden

Agenda

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
 
Volg ons op social media
06 okt
2016

Bekkenpijn

Als zwangere merk je altijd wel iets van de verweking van je bekken zoals eerder optredende vermoeidheid, druk op de schaambeen of wat pijn in het bekken. Ook lage rugpijn of steken in de billen en bovenbenen na lichamelijke inspanning komen voor.

Wanneer de klachten na rust weer afzakken, hoef je je geen zorgen te maken. Het is wel belangrijk de belasting (dat wat je doet) aan te passen aan de belastbaarheid (dat wat je kan).

Hoe komt het nou?
Door de zwangerschapshormonen worden de verbindingen tussen de bekkenbeenderen weker en elastischer. Ook wordt je buik zwaarder waardoor je een andere houding aanneemt. Door de verweking van de verbindingen en je veranderende lichaamshouding kun je last krijgen van bekkenpijn. We spreken dan niet meteen van bekkeninstabiliteit.

Bekkenpijn wordt veroorzaakt door instabiliteit van het bekken. Als je bekken instabieler wordt, kunnen pijnklachten toenemen.

Waaraan herken je bekkenpijn?
• Pijn middenvoor in het bekken (op of rond het schaambeen)
• Pijn links en/of rechts in de lage rug
• Pijn rond de stuit

De pijn neemt vaak toe bij vermoeidheid en bij bepaalde bewegingen zoals bukken, draaien in de rug, omdraaien in bed, fietsen op een hobbelige weg, traplopen of andere bewegingen.

Wat kun je doen als je last hebt van bekkenpijn?
Het is belangrijk dat je genoeg rust, maar daarnaast is het goed om te blijven bewegen. Vind een goede balans tussen rust en beweging! Beweging is namelijk nodig om je spieren sterk te houden. Rust zorgt ervoor dat je lichaam zich weer herstelt en dat de klachten niet verergeren. Je kunt (op eigen initiatief) ook altijd naar een gespecialiseerde fysiotherapeut, de bekkentherapeut. Hij of zij kan je helpen met oefeningen en soms massage om de klachten te verminderen of te stabiliseren.

Na de bevalling zijn je bekkeninstabiliteitsklachten niet ineens voorbij. Het kan even duren voordat de verbindingen tussen de bekkenbeenderen weer hun oude stevigheid terug hebben. Ook krijg je er nu een andere fysieke belasting bij: het optillen en dragen van baby. Probeer ook nu een goede balans te vinden tussen rust en beweging.

Welke klachten horen niet bij de typische bekkenpijn?
Pijn uitsluitend in de onderbuik of uitsluitend aan de zijkant van de heupen, heeft meestal een andere oorzaak en is geen bekkenpijn of -instabiliteit. Pijn in de onderbuik aan de zijkanten van de baarmoeder kan ontstaan door het groeien van de baarmoeder. Dit wordt ook wel bandenpijn genoemd.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Eva van Hoorn, centrum voor verloskunde en echoscopie:

Adresgegevens:
Maelsonstraat 9
1624 NP Hoorn
0229-217019 (werkdagen van 08.00-16.30 uur)
info@evavanhoorn.nl (geen spoed)

Bij spoed en voor dringende vragen kun je ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken op:
Team blauw: 06-10631464
Team rood: 06-54383524

Wie zijn wij Klik hier voor parkeren en looproute