Direct aanmelden

Agenda

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
 
Volg ons op social media
05 okt
2016

Zwangerschapssuiker

Zwangerschapssuiker overkomt 3% van de zwangere vrouwen. Moet je vaak plassen? Heb je veel dorst en groeit je buik wel erg hard? Dan is er een kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt.


Zwangerschapssuiker of -diabetes is een aandoening die ervoor zorgt dat je kind harder groeit dan gebruikelijk.
Zwangerschapssuiker openbaart zich meestal in de tweede helft van de zwangerschap. Het is niet hetzelfde als de reguliere suikerziekte. De klachten verdwijnen na de bevalling meestal weer vanzelf.

Oorzaak van zwangerschapssuiker
Tijdens een zwangerschap staat je hele hormoonhuishouding op zijn kop. Eén van deze hormonen remt de werking van het hormoon insuline. Deze stof is nodig om suikers of glucose, die via voeding in je bloed terecht komen, weer af te breken. Maak je hier te weinig van aan, dan heb je suikerziekte.
Tijdens een reguliere zwangerschap reageert je lichaam op het ‘anti-insuline’ hormoon door meer insuline aan te maken. Gebeurt dat niet, dan krijg je zwangerschapssuiker.

Klachten bij zwangerschapsdiabetes
Er zijn een aantal signalen die erop kunnen wijzen dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Zo kun je veel dorst hebben, moet je wel erg vaak plassen, zwemt je kind in een grote hoeveelheid vruchtwater en is je baby groter dan de zwangerschapsduur.
Sommige vrouwen hebben een verhoogd risico om zwangerschapssuiker te ontwikkelen:

  • als je ouder dan 35 jaar bent
  • als je overgewicht hebt
  • als diabetes in de directe familie voorkomt
  • als je zelf in een vorige zwangerschap diabetes ontwikkelt hebt
  • als je vorige kind zwaarder was dan acht pond
  • als je uit een bepaalde cultuur komt

Via een Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT) in het ziekenhuis kan worden vastgesteld of je daadwerkelijk diabetes hebt.

Gevolgen zwangerschapssuiker
Zwangerschapssuiker is goed te behandelen, maar gebeurt dat niet dan kan dat ernstige gevolgen voor jou en je baby hebben. Je baby krijgt namelijk te veel suiker binnen en maakt daarom extra insuline aan. Deze insuline zorgt ervoor dat de glucose wordt omgezet in vet.
Je kind groeit daardoor harder dan gebruikelijk. Dit betekent dat de bevalling langer kan duren en de kans op een keizersnede, vanwege de grootte van je kind, toeneemt. Daarnaast zorgt de suiker ervoor dat de longen niet genoeg kunnen rijpen. Ook is de kans op vroeggeboorte groter als je zwangerschapssuiker hebt.

Behandeling zwangerschapsdiabetes
In veel gevallen kun je zwangerschapsdiabetes te lijf gaan met een dieet. Belangrijk is dat je bloedsuiker onder controle blijft en de groei van het kindje extra goed, door echo, gecontroleerd wordt. De verloskundige zal je daarom verwijzen naar de gynaecoloog, die je samen met een internist, een diabetesverpleegkundige en een diëtiste onder controle houden.

Als je suikers, met behulp van een dieet, goed blijven, mag je onder controle blijven van je eigen verloskundige en heb je nog steeds de keuze waar je wil bevallen. Alleen als je insuline nodig hebt blijft de zorg bij de klinisch verloskundige of gynaecoloog van het WFG en zal je onder begeleiding van hen bevallen in het ziekenhuis.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Eva van Hoorn, centrum voor verloskunde en echoscopie:

Adresgegevens:
Maelsonstraat 9
1624 NP Hoorn
0229-217019 (werkdagen van 08.00-16.30 uur)
info@evavanhoorn.nl (geen spoed)

Bij spoed en voor dringende vragen kun je ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken op:
Team blauw: 06-10631464
Team rood: 06-54383524

Wie zijn wij Klik hier voor parkeren en looproute