Direct aanmelden

Agenda

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
 
Volg ons op social media
05 okt
2016

Weekmakers

Als je zwanger bent kan je er zelf voor zorgen om zo min mogelijk (of om bij sommige stoffen helemaal niet) in aanraking te komen met hormoonverstorende stoffen. Zoals DEHP, een weekmaker (ftalaat) die onder meer wordt gebruikt in plastic, behang, meubels, kleding, speelgoed en in cosmeticaproducten.

Blootstelling aan DEHP kan mogelijk invloed hebben op de mannelijke geslachtshormonen en zo schade veroorzaken aan de testikels. Blootstelling tijdens de zwangerschap zou de ontwikkeling van de testes en de spermaproductie negatief kunnen beïnvloeden. Omdat het effect na blootstelling tijdens de kinderjaren waarschijnlijk niet omkeerbaar is, en blootstelling bij een kind veel hoger is dan bij een volwassene, moeten vooral risico’s bij het kind worden voorkomen. Bij een gemiddelde blootstelling aan DEHP is een gezondheidseffect onwaarschijnlijk. Echter, bij hogere concentraties DEHP in huisstof kan een gezondheidseffect niet worden uitgesloten.

Onderstaande lijst geeft inzicht waarin hormoon verstorende stoffen (DEHP) allemaal verwerkt worden. Beperk of vermijd de blootstelling aan:

 • Cosmetica, lotions en dergelijke
 • Reinigingsmiddelen
 • Verf, spuitbussen en haarverf
 • Producten die een antibacteriële behandeling hebben gehad (bijvoorbeeld bepaalde sokken)
 • Parfum
 • Producten die gemaakt zijn van zacht pvc (zogenaamde weekmakers)

Chemische stoffen van veel producten die wij in huis hebben (denk aan verf, elektrische apparaten, nieuwe meubels, nieuwe vloeren et cetera) komen vrij en belanden in de lucht en het stof. Zo kunnen deze stoffen in ons lichaam worden opgenomen. Daarom is het belangrijk om:

 • Eén keer per week stof te verwijderen
 • Minimaal twee maal per dag je huis te luchten (of meer bij nieuwbouwhuis)
 • Nieuwe kleren en beddengoed voor gebruik te wassen (is vaak bespoten met allerlei stoffen)
 • Etiketten te lezen (ook van buikbalsems en dergelijke!) en probeer producten te vermijden met butylparaben, propylparaben, isobutylparaben, triclosan, benzophenone-1, benzophenone-2, 3 benzylidene camphor , ethyl4 aminobenzoate, bisfenol A (BPA), diethylflataat (DEP), PEG (polyethylene glycol/polyether glycol, PEG derivaten, parafine/aardolieproducten/siliconen en kunstmatige geurstoffen), aspartaam (E951 zit onder andere in frisdrank).
 • Groenten en fruit voor gebruik te wassen
 • Nieuw keukengerei ook voor gebruik te wassen
 • Er bij stil te staan dat in voedselverpakkingen ook bepaalde weekmakers kunnen zitten (zowel plastic verpakkingen, als de binnencoating van conservenblikken, als vershoudfolie en dergelijke)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Eva van Hoorn, centrum voor verloskunde en echoscopie:

Adresgegevens:
Maelsonstraat 9
1624 NP Hoorn
0229-217019 (werkdagen van 08.00-16.30 uur)
info@evavanhoorn.nl (geen spoed)

Bij spoed en voor dringende vragen kun je ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken op:
Team blauw: 06-10631464
Team rood: 06-54383524

Wie zijn wij Klik hier voor parkeren en looproute