Direct aanmelden

Agenda

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
 
Volg ons op social media
05 okt
2016

Extra vitamines in de zwangerschap

Foliumzuur (vitamine B11)
Elke zwangere vrouw doet er goed aan vier weken voorafgaand aan een mogelijke zwangerschap foliumzuur (vitamine B11) te slikken. Gebruik foliumzuur minimaal tot je tien weken zwanger bent. Deze vitamine vermindert de kans dat je kind met een open ruggetje wordt geboren met 50 tot 70%.

Foliumzuur zit ook in je voeding, maar niet genoeg om de 400 microgram binnen te krijgen die nodig is om je kind te beschermen. Daarom is het belangrijk om foliumzuurpillen te slikken.

Vitamine D
De gezondheidsraad adviseert iedere zwangere om dagelijks 10 microgram vitamine D in te nemen, omdat blijkt dat je tijdens je zwangerschap een hogere behoefte aan deze vitamine hebt. Deze vitamine is belangrijk voor de opname van calcium (nodig voor de ontwikkeling van botten en tanden), maar speelt ook een belangrijke rol in de werking van je immuunsysteem.

Multivitamines voor zwangeren
Behalve foliumzuur en vitamine D zou een fitte zwangere die dagelijks gezond eet geen extra vitaminetabletten of voedingssupplementen hoeven slikken. Helaas blijkt uit de laatste voedselconsumptiepeiling dat slechts 5 % van de vrouwen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente eet en een kleine 10 % de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit. Dit geldt ook voor de aanbevolen hoeveelheid vis (slechts 17% voldoet hieraan). Hoor je bij de vrouwen die niet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden komt, dan is het verstandig om een multivitamine speciaal voor zwangeren te gebruiken. Deze vitaminepreparaten bevatten naast vitamine B11 en D ook alle andere vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor moeder en kind.

Voorzichting met vitamine A
Lever bevat grote hoeveelheden vitamine A. Als je tijdens je zwangerschap meer dan 3000 microgram per dag binnenkrijgt, wordt de kans groter dat je kind een hartafwijking of gespleten gehemelte krijgt. Omdat je nooit precies weet hoeveel vitamine A er in een stukje lever zit, kun je beter geen risico nemen en het niet eten. Per dag 1 boterham met paté of leverworst kan geen kwaad.

Visolie
Eet je geen twee keer per week vis, waarvan zeker eens per week vette vis, gebruik dan een visoliepreparaat met Omega 3-vetzuren (geen Omega 6 en 9). Deze zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van je ongeboren kind.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Eva van Hoorn, centrum voor verloskunde en echoscopie:

Adresgegevens:
Maelsonstraat 9
1624 NP Hoorn
0229-217019 (werkdagen van 08.00-16.30 uur)
info@evavanhoorn.nl (geen spoed)

Bij spoed en voor dringende vragen kun je ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken op:
Team blauw: 06-10631464
Team rood: 06-54383524

Wie zijn wij Klik hier voor parkeren en looproute