Direct aanmelden

Agenda

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
 
Volg ons op social media
05 okt
2016

Eten in de zwangerschap

De meeste voedingsmiddelen kun je met een gerust hart eten als je zwanger bent.

Sommige voedingsmiddelen kun je beter laten staan in je zwangerschap, zoals schimmelkaasje van rauwe melk, biefstuk of sommige soorten vis. Heel soms kunnen deze voedingsmiddelen voor een infecties zorgen bij het kindje.

Schadelijke infecties

De twee beruchtste infecties zijn listeriose en toxoplasmose. Een besmetting met de listeriabacterie kan listeriose veroorzaken, een ziekte die griepachtige klachten geeft zoals koorts, misselijkheid en diarree. Voor je ongeboren baby is die besmetting veel gevaarlijker dan voor jou: deze kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Ook toxoplasmose geeft griepachtige verschijnselen.  Als je vroeg in de zwangerschap besmet raakt, kun je een miskraam krijgen. Soms kan je baby er aangeboren afwijkingen aan overhouden.

Hoe vaak gaat het mis?

Gelukkig zijn besmettingen met listeria en toxoplasmose eerder uitzondering dan regel. Exacte cijfers zijn er niet, maar geschat wordt dat slechts 0,0025% van alle zwangere vrouwen een listeria besmetting oploopt.

Toxoplasmose komt iets vaker voor. Naar schatting 0,2 tot 1,2% van de vrouwen maakt een infectie mee tijdens haar zwangerschap. 55% van de zwangere vrouwen heeft (vaak ongemerkt) ooit al toxoplasmose gehad. Je hebt dan antistoffen in je lichaam waardoor je niet nog een keer ziek kunt worden.

Helaas weet je van tevoren meestal niet tot welke groep je behoort. Daarom blijft het belangrijk dat je probeert zo’n besmetting te voorkomen. Je kunt ons vragen om bij een bloedonderzoek meteen ook te testen of je al toxoplasmose hebt gehad.

Pas op met rauwe producten

Listeria groeit met name op rauwe producten: rauwe melk, rauwmelkse kaas, rauwe groente, rauwe vis en rauw vlees. Rauwe melk wordt in Nederland niet veel gedronken. Alle harde en half-harde kazen (dus ook rauwmelkse boerenkaas) mag je gerust eten.

De meeste buitenlandse kaasjes zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk en kun je gewoon eten. Alleen als er ‘au lait cru’ op de verpakking staat, kun je ze beter laten liggen. Rauwe groente mag je wel eten, als je maar zeker weet dat de groente vers is en je de groente goed wast.

Rauwe vacuümverpakte vis, zoals gerookte zalm, kan ook listeria bevatten. Koop vis dus liever vers en eet hem snel na aankoop op. Rauw vlees kun je tijdens je zwangerschap beter laten staan.

Toxoplasmose

Toxoplasmose krijg je als je in aanraking komt met de toxoplasmose parasiet. Die leeft vooral in kattenpoep van jonge kitten. Maar de parasiet kan ook voorkomen in tuinaarde; in de zandbak; in rauw vlees of op ongewassen groente.

Met rauw vlees kun je beter geen risico nemen. Eet dus liever geen rode biefstuk, carpaccio, rosbief, tartaar of filet Americain. Rauwe groente kun je ook gewoon eten, als je ze maar goed wast.

Koffie, thee, cola

Het is verstandig om voorzichtig te zijn met koffie, thee en cola, want te veel cafeïne kan schadelijk zijn. Drink niet meer dan vier kopjes of glazen per dag.

Verboden middelen

Roken, drugs en alcohol mogen nooit gebruikt worden in je zwangerschap. Belangrijk is dat je het ons altijd kunt vertellen als je deze middelen gebruikt of hebt gebruikt. We begrijpen dat het soms moeilijk is om te stoppen maar misschien kun je onze hulp daarbij gebruiken.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Eva van Hoorn, centrum voor verloskunde en echoscopie:

Adresgegevens:
Maelsonstraat 9
1624 NP Hoorn
0229-217019 (werkdagen van 08.00-16.30 uur)
info@evavanhoorn.nl (geen spoed)

Bij spoed en voor dringende vragen kun je ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken op:
Team blauw: 06-10631464
Team rood: 06-54383524

Wie zijn wij Klik hier voor parkeren en looproute