Direct aanmelden

Agenda

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
 
Volg ons op social media
05 okt
2016

1e controle bij de verloskundige van Eva

Gedurende de zwangerschap kom je 10 tot 12 keer op ons spreekuur. Naarmate de zwangerschap vordert, zul je frequenter komen. Aan het einde zelfs iedere week.


De eerste keer dat je bij ons komt, zo rond 8 a 9 weken zwangerschap, is een intake-gesprek. We zullen je veel vragen over je gezondheid, gezondheid van je partner, erfelijke aandoeningen in de familie, vorige zwangerschappen, deze zwangerschap, maar ook praktische zaken als je adresgegevens en je verzekering. Tevens geven we deze eerste controle veel informatie. Dit gaat o.a. over prenatale onderzoeken, zoals de combinatietest en NIPT, voeding, kraamzorg en erkenning van het kind door de partner. Vaak beantwoorden we hiermee al veel vragen die je wellicht hebt.

Gegevens over je zwangerschap en de geboorte
Gebruik van gegevens voor je zorg
Onze verloskundigen en echoscopisten registreren gegevens over je zwangerschap in een zorgdossier. Dit is een wettelijke plicht van elke zorgverlener. Deze registratie is nodig om goede zorg aan jou en je kind te kunnen bieden. In het dossier staan gegevens over de gezondheidstoestand van jou en je kind, en gegevens over de uitgevoerde onderzoeken en behandelingen.
Zorgverleners die bij jouw behandeling betrokken zijn, hebben toegang tot je gegevens wanneer dat noodzakelijk is voor hun werk. Doordat zorgverleners voor de directe zorg de gegevens van jou en je kind met elkaar mogen delen, weten de zorgverleners van elkaar wat er gedaan en afgesproken is. Al deze zorgverleners hebben een wettelijke geheimhoudingsplicht (beroepsgeheim).

Gebruik van gegevens voor 
landelijke kwaliteitsverbetering en onderzoek
Onze verloskundige en echoscopiste leveren gegevens aan de Perinatale Registratie aan (perinataal betekent de periode rondom de zwangerschap en geboorte). In deze registratie worden de gegevens van de verschillende zorgverleners in het hele traject verzameld. Met die informatie is de kwaliteit van de zorg te verbeteren, onder andere via de perinatale audit (tijdens een perinatale audit analyseren zorg- verleners op een kritische, gestructureerde manier de daadwerkelijk verleende zorg).
Verder worden deze gegevens ook gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Door dit onderzoek kan de medische kennis over zwangerschap en geboorte worden vergroot. Voor wetenschappelijk onderzoek worden anonieme gegevens gebruikt. Tot jou of je kind herleidbare gegevens worden alleen gebruikt als je hier toestemming voor geeft.

Bloedonderzoek
Verder geven we je een formulier mee voor bloedonderzoek. We willen namelijk weten hoe hoog je hemoglobinegehalte (ijzer) is, hoe hoog je suikergehalte is, wat je bloedgroep en rhesusfactor zijn, of je antistoffen tegen rode bloedcellen in je bloed hebt, of je hepatitis B (is een leveraandoening) hebt, of je lues (is een geslachtsziekte) hebt en of je drager bent van HIV.

Echo- en vervolgafspraak
Je krijgt op de deze eerste afspraak een vervolg echo-afspraak en een vervolgafspraak voor de verloskundige mee. Als je kiest voor prenatale screening kun je na het 1e gesprek met de verloskundige een afspraak hiervoor maken.

Tijdens de vervolgcontroles beantwoorden we je vragen, vragen hoe het met je gaat, geven je advies, meten wij je bloeddruk, wegen je, beoordelen de groei en de ligging van je kind en zullen we naar het hartje luisteren. Urine wordt alleen op indicatie gecontroleerd op aanwezigheid van suiker en eiwit. We zullen je vertellen wanneer je dit mee moet nemen.

Als er geen bijzonderheden zijn nemen de volgende zwangerschapscontrole’s ongeveer 15 minuten tijd in beslag.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Eva van Hoorn, centrum voor verloskunde en echoscopie:

Adresgegevens:
Maelsonstraat 9
1624 NP Hoorn
0229-217019 (werkdagen van 08.00-16.30 uur)
info@evavanhoorn.nl (geen spoed)

Bij spoed en voor dringende vragen kun je ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken op:
Team blauw: 06-10631464
Team rood: 06-54383524

Wie zijn wij Klik hier voor parkeren en looproute