Direct aanmelden

Agenda

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
 
Volg ons op social media
30 sep
2016

10 To Do’s bij kinderwens

Jullie hebben een kinderwens of denken na over zwanger worden, maar hebben jullie al stilgestaan bij de volgende zaken die van belang zijn voor je jullie kinderwens in vervulling laat gaan?

Eerst praten, dan seks! 
Voordat jullie je kinderwens in vervulling laten gaan is het heel belangrijk dat je van elkaar weet dat je ouders wilt worden. Hebben jullie wel beiden een kinderwens? En zo ja, hoeveel kinderen zouden jullie willen? Is jullie relatie stabiel genoeg om de verantwoordelijkheden, stress, slapeloze nachten enz aan te kunnen?

Het komt nogal eens voor dat een stel een kind ‘neemt’ in de verwachting dat het kind alle problemen in de relatie zal oplossen. Vergeet het maar! Een kind legt, zeker in de eerste periode, een grote druk op je relatie en als je relatie niet stabiel is, is de kans dat het misgaat groot. Praat met elkaar hoe jullie de taakverdeling zien en andere zakelijke issues:

 • Wie gaat het grootste deel van de zorg op zich nemen?
 • Hoe verdelen jullie de huishoudelijke taken?
 • Hoe ga je de gebroken nachten opvangen?
 • Gaat één van jullie parttime werken en kunnen jullie dat financieel aan?
 • Gaat de baby naar de opvang en zo ja, wordt het een crèche of vragen we ouders?
 • Moet er een grotere auto of zelfs groter huis komen?
 • Wie blijft er thuis als de baby ziek is bijvoorbeeld?
 • Zitten jullie op één lijn qua opvoeding?
 • Hoe zit het met geloof?
 • Wat zijn jullie verwachtingen van een kind?

Pas je gewoonten aan vóór de zwangerschap?
Het krijgen van een kind is een life changing event wat al de nodige veranderingen bij jullie beiden vraagt al vóór de zwangerschap. Veel stellen denken dat ze pas gezonder hoeven te gaan leven als de zwangerschap eenmaal een feit is, niets is minder waar! Een gezond kind komt voort uit een gezonde eicel en zaadcel. Het duurt ongeveer 4 maanden voordat een eicel volwassen is en bevrucht wordt, al die tijd staat deze eicel, waar straks jullie baby uit ontstaat, bloot aan jullie slechte gewoonten! Stop daarom, ruim voor de bevruchting, met roken, drinken en het gebruik van drugs. Deze gewoonten verlagen niet alleen jullie kans op een zwangerschap, maar zorgen er ook voor dat je je baby een slechte start geeft. Start ook ruim van te voren met gezond eten, meer bewegen, voldoende slapen en verminderen van stress. En verminder de blootstelling aan chemische stoffen. Natuurlijk start je direct met foliumzuur!

Ja, ook jij Papa to be
Ook de a.s. papa moet bovenstaande regels hanteren. Veel mannen denken dat ze buiten schot blijven als het om gezonde leefstijl en kinderwens gaat. Niets is minder waar. Een ongezonde papa verhoogt net zo goed de kans op een ongezond kind! Dus, papa to be, start met gezond leven ruim voor de bevruchting!

Wees zuinig op de kroonjuwelen
Papa to be, draag boxershorts en loszittende broeken ipv strakke slips en spijkerbroeken. Als je zaadballen te dicht op je lichaam zitten worden ze te warm wat voor minder (gezond) zaad zorgt. Laat dus lekker hangen die kroonjuwelen. Ben jij een fanatieke biker? Misschien even wat minder lang op die fiets tot de bevruchting een feit is.

Nee, ff niet…
Een fabeltje om uit de wereld de helpen: er wordt nogal eens gezegd dat het beter zou zijn als mannen een paar dagen niet klaarkomen om er zo voor te zorgen dat ze zoveel mogelijk gezonde zaadcellen hebben rond de vruchtbare dagen. Dit is onzin. Zaadcellen worden continu nieuw gemaakt. Het heeft geen zin om het zaad dus een paar dagen op te sparen zoals zo vaak wordt beweerd. Dus’ nee, ff niet’ mag rustig ‘Ja, iedere dag” zijn.

Yes, iedere dag mag
In navolging van de vorige tip: Zorg dat er voldoende zaadcellen in de eileiders (waar de bevruchting plaatsvindt) klaar liggen op de dag van de ovulatie. Een eicel leeft maar ongeveer 24 uur, zaadcellen wel 72 uur of langer. Maar een zaadcel heeft een lange weg af te leggen vanaf de vagina naar de eileiders, die trip duurt echt wel een aantal uren of zelfs een hele dag voor de wat langzamere zwemmers. De truck is dus om ervoor te zorgen dat er genoeg gezonde zaadcellen in de eileiders liggen te wachten op het moment dat de eicel er aankomt zodat ze direct tot actie (bevruchting) kunnen overgaan. Daarom is het verstandig om in de 4 dagen vóór de eisprong iedere dag seks te hebben!

Billen omhoog, of toch niet?
Vrij in de standjes die jullie prettig vinden. Het maakt voor de kans om zwanger te worden niet uit welk standje jullie hanteren. Natuurlijk verlies je sperma uit je vagina als je omhoog komt, maar er blijven nog tienduizenden zaadcellen over die hun weg naar de eileider gaan zoeken.

Weet wat je kansen zijn
Raak niet te snel ontmoedigd; per maand heb je zo’n 20% kans om zwanger te worden, na een half jaar is ongeveer 50% zwanger en na een jaar ongeveer 85%.

Wanneer zoek je hulp?
Als jullie een gezond stel zijn en de vrouw is jonger dan 35 jaar dan is het advies om minimaal een jaar te proberen om zwanger te worden voordat je eventueel medische hulp vraagt. Ben je een vrouw ouder dan 35 dan is het advies om minimaal een half jaar te proberen.

Willen jullie hulp?
Als het niet lukt om spontaan zwanger te worden, wat dan? Naar de gynaecoloog zullen veel stellen spontaan roepen. Toch zouden jullie hier eerst samen goed over moeten nadenken. Een fertiliteitstraject is heftig, zowel lichamelijk als geestelijk. Spontaan vrijen is er niet meer bij, hormoonbehandelingen zorgen voor gedragsveranderingen, IVF is best pijnlijk. Realiseer je dat een dergelijk traject echt een zware wissel trekt op jullie relatie. Willen jullie dat allebei wel? Zeker iets om over na te denken voor je naar de arts stapt.
Maak een afspraak voor een kinderwens consult bij onze verloskundigen Sanne of Mieke in onze praktijk als:

 • Jullie familie van elkaar zijn.
 • Er aangeboren afwijkingen voorkomen in de familie.
 • Je medicijnen gebruikt.
 • Als je psychische problemen hebt.
 • Er erfelijke ziekten voorkomen in de naaste familie.
 • Als je ernstig overgewicht hebt, rookt of een andere verslaving hebt.
 • Als je weet dat er wel één en ander kan verbeteren aan je leefstijl.
 • Als je goed advies wilt over wat jullie kunnen doen om zo gezond mogelijk zwanger te worden.

 Contact

Eva van Hoorn, centrum voor verloskunde en echoscopie:

Adresgegevens:
Maelsonstraat 9
1624 NP Hoorn
0229-217019 (werkdagen van 08.00-16.30 uur)
info@evavanhoorn.nl (geen spoed)

Bij spoed en voor dringende vragen kun je ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken op:
Team blauw: 06-10631464
Team rood: 06-54383524

Wie zijn wij Klik hier voor parkeren en looproute