Direct aanmelden

Agenda

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
 
Volg ons op social media
30 sep
2016

10 tips bij kinderwens

Hebben jullie een kinderwens? Wij geven je 10 tips om de kansen op een zwangerschap te verhogen.

Tip 1: Start met zo gezond mogelijk te leven. Je baby wordt gevormd uit een eicel en zaadcel, als deze niet super gezond zijn dan is niet alleen je kans om zwanger te worden kleiner, maar verhoog je ook het risico op gezondheidsproblemen bij je kind.

Tip 2: Zorg voor een gezond gewicht. Overgewicht bij zowel mannen als vrouwen vermindert de kans om zwanger te worden. Ernstig ondergewicht kan ervoor zorgen dat bij vrouwen de menstruatie wegblijft en bij mannen voor minder zaadcellen in het sperma. Heeft één van jullie over- of ondergewicht, zorg er dan, liefst voor de zwangerschap, voor dat je een gezond gewicht bereikt. Een diëtist zou je hierbij kunnen helpen.

Tip 3: Beweeg regelmatig. En een fit lichaam helpt je om zwanger te worden én vermindert je kans op complicaties in de zwangerschap. Reden genoeg dus om dagelijks voldoende te bewegen. Dit hoeft echt niet de sportschool te zijn. Iedere dag minstens een half uur stevig doorwandelen of een flink eind fietsen is ook prima. Heb je zittend werk, probeer ieder uur tenminste vijf minuten te staan of rond te lopen. Neem wat vaker de trap in plaats van de lift en maak een wandeling in je pauzes.

Tip 4: Zorg voor voldoende vitaminen en mineralen. Als je gezond eet krijg je alle vitaminen en mineralen binnen die je nodig hebt en is het niet nodig om extra vitaminepillen te nemen. Uitzondering op deze regel is foliumzuur, begin daar tenminste 4 weken vóór de bevruchting mee, maar eerder mag ook. Eigenlijk is het advies: kinderwens, begin direct met foliumzuur.

Tip 5: Ken je cyclus en weet wanneer je eisprong is.

Tip 6: Vrij in je vruchtbare dagen in ieder geval iedere 2 dagen.

Tip 7: Zorg voor gezond sperma. Om ervoor te zorgen dat je partner zoveel mogelijk levendige zaadcellen heeft is het belangrijk dat hij regelmatig klaarkomt. Heeft je partner in de periode voor je vruchtbare dagen langere tijd geen zaadlozing gehad, laat hem dan in ieder geval één zaadlozing hebben voordat jullie gaan vrijen om zwanger te worden.

Tip 8: Nog een tip voor de man: draag geen strakke kleding, vermijd de sauna of een heet bad. Fietsen is prima, maar niet uren achtereen want ook dit verhoogd de temperatuur van de zaadballen. Zaadcellen gedijen het beste bij zo’n 35-36 graden, net iets onder lichaamstemperatuur, daarom hangen de zaadballen ook buiten het lichaam. Worden de zaadballen regelmatig oververhit dan sterven veel zaadcellen af en wordt de kwaliteit van het sperma minder.

Tip 9: Maak een afspraak bij onze verloskundigen Sanne of Mieke voor een kinderwens consult als er afwijkingen in de familie voorkomen, als je medicijnen gebruikt, als je psychische problemen hebt, als jullie familie van elkaar zijn of als je gewoon een goed advies wilt hebben hoe jullie ervoor kunnen zorgen zo gezond mogelijk zwanger te worden.

Tip 10: Last, but not least: vrij met plezier! Stellen die vrijen met plezier hebben een grotere kans om zwanger te worden zeggen onderzoekers.

 Contact

Eva van Hoorn, centrum voor verloskunde en echoscopie:

Adresgegevens:
Maelsonstraat 9
1624 NP Hoorn
0229-217019 (werkdagen van 08.00-16.30 uur)
info@evavanhoorn.nl (geen spoed)

Bij spoed en voor dringende vragen kun je ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken op:
Team blauw: 06-10631464
Team rood: 06-54383524

Wie zijn wij Klik hier voor parkeren en looproute